Nepamirškite lauktuvių, kurių laukia artimieji ir draugai! Ką parvežti iš skirtingų Europos šalių?

cuba-1211909_1920

Lauktuvės artimiesiems ir šeimos nariams neretai tampa paskutinės kelionių dienos užduotimi. Ieškome kažko įmantraus, o neradus pagriebiame šalį simbolizuojantį atributą oro uosto parduotuvėje. O kartais iš kelionės parvežtas daiktas pradeda rinkti dulkes sandėliuko lentynoje ir kuo didesnis dulkių sluoksnis ant jo nusėda, tuo mažiau prieš akis iškyla prisiminimai. Prisiminimai apie akimirkas, kurios mums tapo neatsiejamos, kai kalbame apie gyvenimą, laimę ir nenuobodų laukimą rytojaus.

Jeigu reikėtų keliais sakiniais apibrėžti kas yra geros lauktuvės iš svečios šalies, tai nedvejodami pasirinktume maisto produktus reprezentuojančius tą šalį. Jei kalbėtume apie Europos pietus, Aziją ar šiaurinę Afriką, tai prieskonių įvairovė užgniaužia kvapą. Tuomet supranti, kad ciberžolė Lietuvoje ir ciberžolė Indijoje turi tik tą patį pavadinimą, bet daugiau panašumų nerasta. Prieskoniai paprastai būna lengvi, gali būti talpinami į rankinį bagažą, todėl jų visada prigriebiame kulinarijai draugiškose šalyse.

Džiovinti vaisiai, o ypač riešutai yra mūsų kasdienybė. Pabandykite paragauti migdolą nusipirktą Lietuvos prekybos centre ir migdolą Izraelyje. Akys gali apgauti, tačiau skonio receptoriai tikrai atskirs autentiškumą. Kaip ir prieskoniai, taip ir riešutai, džiovinti vaisiai (natūralūs, be dažiklių ir pridėtinio cukraus) yra lengvai parsigabenami net ir be registruoto bagažo.

Lauktuvės iš užsienio yra opus klausimas, nes viskas priklauso nuo dviejų pagrindinių sudedamųjų dalių. Kam jos skirtos ir iš kokios šalies gabenamos. Čia jau kiekvienas individualiai turi pažinoti savo artimą, kad nuspręstų, ką jis norėtų gauti. Mes galime tik iš savo patirties paminėti, kad be maisto, galima rinktis praktiškesnius daiktus: raktų pakabukus, buities įrankius (rankų darbo, o ne „supermarkete“ pirktus), kvepalus, papuošalus reprezentuojančius šalį.

untitled-1

Mes kaskart būdami naujame mieste pasiimame magnetą ant šaldytuvo. Jis suteikia jaukumo ir kaskart vakare darant dureles akies krašteliu vis žvilgteli į vakarus praleistus šiltuose kraštuose, kalnuose, natūralios gamtos prieglobstyje ir milžiniškame didmiestyje. Užplūsta prisiminimai ir ramybė, kad gyvenimas nėra rutina, tik svarbiausia pradėti įgyvendinti savo svajones, o ne šiltai jas laikyti įpakuotas į rytojaus sapnų dėžutes.

Toliau paminėsime lauktuves, kurios įprastai vežamos iš populiariausių turistams šalių (nekalbame apie alkoholinius gėrimus ir mėsos produktus). Tačiau būkite originalūs – nustebinkite savo artimą parodytu dėmesiu ir lauktuvių pirkimo nepalikite paskutinei akimirkai. Mėgaukitės šiuo procesu, nes tai bus savotiška pagarba kitai kultūrai ir Jūsų artimiesiems.

Ką parvežti lauktuvių iš Graikijos?

laurier-1763690_1920

Graikija su visomis savo salomis tikrai jums pasiūlys įvairiausių alyvuogių aliejaus rūšių, ką jau kalbėti apie pačias alyvuoges. Jos tikrai skiriasi nuo Lietuvoje parduodamų prekybos centruose. Iš Kretos populiaru atsivežti keramikos dirbinių su antikiniais motyvais, taip pat muilų ir šampūnų, kurių sudėtyje yra alyvuogių aliejaus. Graikijoje labai vertinama vilna, todėl galite išsirinkti iš daugybės vilnos produktų. Graikijoje populiari mastika (mastikinių pistacijų derva) pasižymi stipriu gydomuoju poveikiu. O ką jau kalbėti apie įvairius prieskonius (nuo raudonėlio iki diktamus – vaisto nuo visų ligų).

Ką parvežti lauktuvių iš Ispanijos?

3552439696_72d12986b7_o

Iš Ispanijos pirmiausia reikia parsivežti gerą nuotaiką ir atsipalaidavimo jausmą, kuris daug vertingesnis už materealius dalykus. Prisisotinus vitamino D ir apsukta galva nuo šokio ritmų galima pagalvoti apie nėriniuotus šalius, kaklaskares, skraistes, vėduokles ar kastarjetes (mušamasis muzikos instrumentas). Mėgstantiems saldumynus galima parvežti saldžiųjų migdolų patiekalą – „turron“. Prabangesnės dovanos turėtų būti susietos su Toledo auksu ar sidabro gaminiais. Jie gaminami iš juodinto plieno į jį įlydant ploniausias auksines arba sidabrines gijas ir iš jų formuojant įvairiausius paveikslus ar ornamentus. Turistams pritaikytose prekyvietėse rasite Flamenko lėlytes ir išmargintas sienines lėkštes.

Ką parvežti lauktuvių iš Italijos?

pasta-1132314_1280

Italija, Italija, Italija… Šalis iš kurios niekada nesinori išvažiuoti, todėl ir labai sunku išskirti vieną ar kitą lauktuvių objektą. Nuo pat mažų dienų Italija mums asocijuojasi su virtuvės meistrų šedevrais, todėl tikrai turėtumėte nusipirkti autentiškai gaminamų sūrių. Natūraliai auginamų prieskonių, kurie kiekvieną patiekalą gali paversti meno kūriniu. Galite sakyti, kad viso šito pilni mūsų prekybos centrai ir būsite teisūs, tačiau jie neturi dvasios, neturi istorijos kurią taip smagu papasakoti prie šeimos stalo. Kiekvienas Italijos regionas gali pasiūlyti savo „asmeninių“ vertybių. Iš Venecijos negalima išvažiuoti nenusipirkus kaukės – atspindinčios visame pasaulyje garsų karnavalą, tuo tarpu iš Sicilijos negalima išvykti neįsigijus įmantrių makaronų ar padažų juos pagardinti. Visa Italija, kaip viena didelė virtuvė, todėl kad ir kokiam regione svečiuositės rasite kuo nustebinti namiškius.

Ką parvežti lauktuvių iš Anglijos?

britain-21526_1920

Yra tam tikri daiktai ar objektai: Raudonas dviaukštis autobusas, Big Benas, raudona telefono būdelė ar metro ženklas, kuriuos pamačius mintyse sušunkamas vienas vienintelis žodis – Londonas. Taip tai antrieji Lietuvių namai, todėl labai sunku išrinkti kažką nematyto ar įmantraus. Dažniausiai prieš didžiąsias šventes perkami eglutės žaisliukai su Anglijos simbolika. Taip pat angliška arbata (turiu omenyje tikrą anglišką arbatą). Pritrūkus idėjų galima nupirkti buitinių reikmenų su Anglijos simbolika. Esant subtilesniems poreikiams galima nupirkti kriketo žaidimo elementų. Tačiau iš anglijos galite parsivežti ir kultūrinių vertybių. Pavyzdžiui pabandykite vadovautis snglišku posakiu „Apsimesk tokiu, kokiu nori būti iki tol, kol juo tapsi” („fake it till you make it”) – tai bus puikios lauktuvės Jums patiems asmeninio tobulėjimo kursuose.

Ką parvežti lauktuvių iš Norvegijos

ship-858656_1920

Išgirdus žodį Norvegija, iškyla dvejopos asociacijos: Žuvis ir Vikingai. Iš šios šiaurės šalies siūloma vežti nacionaliniais raštais megztus megztinius, pirštines, kepures, trolių, briedžių, vikingų figūrėles, rudąjį sūrį, ožkos sūrį. Trolis – magnetas, trolis – pliušinis žaisliukas, trolis – ant puodelio ir t. t. Tačiau Iš Skandinavijos Jūs galite parvežti šį tą geresnio! Nieko labiau tradiciško Norvegijoje nėra už rudąjį sūrį. Brunost – tai karvės arba ožkos pieno sūris, turintis unikalų skonį. Egzistuoja vienintelis tinkamas būdas atpjauti gabaliuką šio sūrio – naudojant norvegišką sūrio peilį! Norvego dailidės Thor Bjørklund 1920-aisiais išrasta ši priemonė padeda atpjauti skaniausias sūrio riekeles.

Ką parvežti lauktuvių iš Prancūzijos?

lavender-1636570_1920

Prancūzija neatsiejama nuo džiovintų levandų, „Provanso“ prieskoninių žolelių, parfumerijos ir kosmetikos gaminių. Tačiau yra ir daugiau produktų, kuriais garsi Prancūzija (kaip ir kitos viduržemio jūros skalaujamos šalys), tai alyvuogės ir jų tyras aliejus, sūriai. Jei keliaujate į Paryžių, tai Eifelio bokštas (bet kokia savo forma) ant marškinėlių, kaip raktų pakabukas ar tiesiog užrašų knygelės viršelis yra neatsiejamas lauktuvių atributas. Visa Prancūzija tai meilės miestas, todėl ir lauktuvės turi būti pateiktos prancūziškai. Su derama pagarba, intriga ir romantika. Iš Nicos galima parvežti lauktuvių tradicinio šio miesto delikateso – „tapenade“ (tai trintos alyvuogės su ančiuviais). Mėgstantiems saldesnius dalykus siūlyčiau spalvingųjų tradicinių prancūziškų sausainėlių (Macarons). Šių skanumynų istorija siekia net viduramžius.

Ką parvežti lauktuvių iš Turkijos?

istanbul-1011470_1920

Turkija – kontrastų šalis, tačiau dauguma Lietuvių aplanko tik Antalija, Alaniją, Bodrumą ar Marmarį. Turkija galbūt viena iš labiausiai neatrastų valstybių, slepianti fantastišką gamtos ir kultūrinių paveldo kombinaciją.  Todėl ir lauktuvės iš šios šalies turi būti ypatingos. Pirmiausia tai rožių vanduo (kiek primena Bulgariškąjį). Aromatas, turkiškas pateikimas ir įsigijimo istorija gali būti nuostabi pokalbio tema grįžus iš kelionės. Toliau turkiška kava – pagal rytietiškas tradicijas kava verdama variniame arba aliumininiame inde su medine rankenėle. Galima nusipirkti sumaltų pupelių (itin gerai sumaltos) ir pasivežti lauktuvių, tik pirmiausia siūlyčiau paragauti ar toks skonis jums priimtinas. Saldumynai neapsieina be „baklavos“, o mašinos galinio vaizdo veidrodėlis be turkiškos akies. Turkijoje taip pat gausu žalvario ir vario gaminių. Daugelis jų yra gražiai dekoruoti ir palyginti nebrangūs, tačiau šių indų negalima naudoti gaminant maistą ar serviruojant, nes varis yra nuodingas. Prekeiviai siūlo tradiciniu būdu pagamintų lėkščių, puodelių, vazų, padėkliukų, šokančių dervišų skulptūrėlių bei kitų dirbinių, kainuojančių nuo kelių iki kelių šimtų dolerių.

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s